Verslaving

Wat is een verslaving?

By januari 1, 2019 No Comments

Een verslaving is een toestand waarin iemand de controle verliest over het gebruik van genotmiddelen zoals alcohol, tabak en drugs en daardoor afhankelijk wordt van het middel dat gebruikt wordt. Je kunt niet alleen verslaafd raken aan genotmiddelen, maar ook aan activiteiten zoals gokken of gamen.

Welke soorten verslavingen zijn er ?

  • Alcoholverslaving

Er kan sprake zijn van een alcoholverslaving als u drinkt omdat het ‘moet’. Dat betekent dat u zich niet prettig voelt als u geen alcohol drinkt en dus afhankelijk bent van alcohol. Verder komt er ook vaak bij kijken dat u vaak niet genoeg heeft aan 1 of 2 drankjes.

  • Drugsverslaving

Er kan sprake zijn van een drugsverslaving als u afhankelijk bent van drugs en dus drugs nodig heeft om te functioneren en om u goed te voelen.

  • Tabakverslaving

Er kan sprake zijn van een tabakverslaving als u vaak zin heeft in een sigaret, als u het gevoel heeft dat u ‘moet’ roken en als het niet lukt om te stoppen met roken.

  • Sexverslaving

Er kan sprake zijn van een sexverslaving als u geen controle meer heeft over de seks en u er dus obsessief mee bezig bent. Ook komt het vaak voor dat de (overmatige/obsessieve) seks wordt gebruikt om pijn en stress te verminderen.

  • Gokverslaving

Wanneer u alleen maar aan gokken kunt denken, u vaak gokt en obsessief leeft naar het volgende moment om te gokken, kan er sprake zijn van een gokverslaving. Dit gedrag blijft zich herhalen ondanks de negatieve financiële gevolgen die het gokken vaak met zich mee brengt.

  • Gameverslaving

Er kan sprake zijn van een gameverslaving wanner u onophoudelijk hetzelfde spel speelt, grote irritatie ervaart als u wordt gestoord tijdens het gamen en u door het gamen uw taken verwaarloost. Vaak komt er ook nog bij dat u slecht slaapt en het spelletje afspeelt in uw hoofd.

  • Internetverslaving

Wanneer u merkt dat u altijd langer aan het internetten bent dan u wilt en u ernstige ontwenningsverschijnselen ervaart wanneer u minder op het internet zit, kan er sprake zijn van een internetverslaving.

  • Medicijnverslaving

Bij een medicijnverslaving heeft u het gevoel dat u niet meer verder kunt leven zonder het gebruik van medicatie. Verder voelt u ook dat u steeds meer nodig heeft van het medicijn om hetzelfde effect te krijgen.

Hierboven genoemde verslavingen zijn de meest voorkomende verslavingen. Uiteraard zijn er nog vele andere verslavingen.

Risico factoren: hoe ontstaat een verslaving?

Een verslaving kan ontstaan door een combinatie van verschillende factoren. Allereerst is een verslaving erfelijk. Factoren van erfelijkheid dragen 40-60 procent bij aan het risico om een verslaving te ontwikkelen. Omgevingsfactoren spelen ook een grote rol: bijvoorbeeld in welke omgeving iemand is opgegroeid en welk gedrag ouders/familieleden vertonen. Verder zijn persoonlijkheidskenmerken ook belangrijk: wat voor persoon ben je? Als je veel stress ervaart of psychische problemen hebt kan dit ook van invloed zijn.

Behandeling: Hoe wordt een verslaving behandeld?

De meest gebruikte behandeling is cognitieve gedragstherapie. Hierbij wordt er gefocust op het veranderen van het gedrag, door het veranderen van de manier van denken. Uitgangspunt hierbij is dat hoe u denkt invloed heeft op de dingen die u doet (die hebben geleidt tot de verslaving). Zo wordt geprobeerd om u manier van denken zo te veranderen dat u niet meer afhankelijk bent van het middel/ de activiteit.

Leave a Reply

Het is niet toegestaan content van Spectrum GGZ te kopiëren.